Nieuwe webapplicatie helpt kinderen met rouwen

HERVORMING VAN HET ERFRECHT
13 juni 2018
Zoeken op bankrekening
24 november 2018

Nieuwe webapplicatie helpt kinderen met rouwen

Rouwen na een overlijden is belangrijk, voor volwassenen én kinderen.

Uitvaartspecialist DELA ontwikkelde daarom, in samenwerking met hun rouwspecialisten en rouwtherapeute Lies Scaut, ‘Mijn herinnering aan jou’: een webapplicatie waar kinderen van 6 tot ± 12 jaar een digitale herinneringswereld kunnen bouwen rond een overleden dierbare. Filmpjes op kindermaat helpen kinderen om afscheid te nemen en gidsen hen door het rouwproces.

Marysia Kluppels, woordvoerder van DELA: “Als uitvaartspecialist willen wij mensen helpen voor, tijdens en na de uitvaart. Onze uitvaartcentra en nazorgconsulten gaven aan dat er veel informatie en boekjes te vinden zijn over rouwverwerking bij kinderen, maar dat er nood was aan een online tool waar kinderen zelf onbeperkt mee aan de slag kunnen gaan. Daarom ontwikkelden we voor kinderen uit de basisschool de webapplicatie ‘Mijn herinnering aan jou’. Kinderen vullen zelf een herinneringswereld, opgedragen aan een overledene, met foto’s, video’s, liedjes en ingesproken of geschreven teksten. Voor hun rouwproces is het immers belangrijk om met het verlies leren om te gaan en de herinnering levendig te houden. Met de app kan dit op kindvriendelijke en creatieve manier. De webapp is ook mobiel beschikbaar, waardoor kinderen altijd en overal een bezoekje kunnen brengen aan de herinneringswereld.”

Een account aanmaken op www.mijnherinneringaanjou.be gebeurt onder begeleiding van een ouder of voogd. Hierna kunnen kinderen samen met de ouder of zelfstandig een wereld vol herinneringen creëren voor de overledene. Deze wereld krijgt vorm door het planten van een boom waar ze herinneringen aan toevoegen, zodat de boom kan groeien. Dat kan gaan van tekstjes, tekeningen, stemopnames, YouTube-filmpjes, foto’s,… Boven de boom zijn er wolken en een sterrenhemel waarlangs het kind boodschappen kan sturen naar de overledene.

Educatieve filmpjes leggen verloop van afscheid nemen en de uitvaart uit

Kinderen hebben een levendige fantasie, en beschikken niet altijd over een juist of volledig beeld van wat bij een uitvaart komt kijken. Voor volwassenen is het soms moeilijk om een kind uit te leggen wat er gaat gebeuren. Daarom biedt ‘Mijn herinnering aan jou’ ook een educatief luik. Drie informatieve filmpjes leggen de belangrijkste onderdelen van een afscheid uit op kindermaat: het uitbrengen van een laatste groet, de uitvaartceremonie en het graf op de begraafplaats. Zo beginnen kinderen voorbereid en met de juiste verwachtingen aan het rouwproces.