Belg benut mogelijkheid om nalatenschap gratis te verwerpen

Nieuw Waals besluit
19 april 2019
Bijna 620.000 Belgen hebben ten minste één geregistreerd testament,
15 februari 2020

Belg benut mogelijkheid om nalatenschap gratis te verwerpen

Belgen maken regelmatig gebruik van de mogelijkheid om een nalatenschap “kosteloos” te verwerpen. Dat kan als de overleden persoon vooral schulden nalaat of als de nalatenschap niet meer waard is dan 5.000 euro. Sinds begin 2018, waren er bijna 51.500 erfgenamen die de nalatenschap verwierpen zonder kosten.

Bron www.notaris.be

Niemand is verplicht om een erfenis te aanvaarden. U kunt ze ook weigeren, bijvoorbeeld omdat de verstandhouding met de overledene helemaal zoek is of omdat de erfenis meer schulden bevat dan activa. Juristen spreken in dat laatste geval van “een deficitaire nalatenschap”. U hebt er niets bij te winnen om zo’n nalatenschap te aanvaarden. Wel integendeel, als u dat wel zou doen, dan moet u de schulden van de overleden persoon betalen. Reden waarom u zo’n nalatenschap beter verwerpt.

Het is mogelijk om een deficitaire nalatenschap ‘gratis’ te verwerpen. Meer nog, de kosteloze verwerping is mogelijk voor alle nalatenschappen waar niet meer dan 5.000 euro in zit. ...

. Uit cijfers van de Federatie van het Notariaat (Fednot) blijkt dat er 51.497 erfgenamen gebruik hebben gemaakt van de mogelijkheid om de nalatenschap kosteloos te verwerpen in de periode van 1 maart 2018 tot 30 juni 2019. Aantal personen die de nalatenschap gratis hebben verworpen: - In 2018: 31.895 - Vanaf 1 januari 2019 tot 30 juni 2019: 19.602 Totaal: 51.497 Aanvaarding onder voorrecht van boedelbeschrijving Als u niet weet of de overleden persoon (“de erflater”) schulden had of hoeveel, dan kunt u de nalatenschap ook aanvaarden ‘onder voorrecht van boedelbeschrijving’. Dan speelt u op veilig. Want de notaris zal dan een inventaris of “een boedelbeschrijving” opmaken. Zo krijgt u een gedetailleerd overzicht van wat de erflater had op de dag van overlijden en van de eventuele schulden die hij dan nog moest betalen. Bij een aanvaarding “onder voorrecht van boedelbeschrijving” kunt u nooit de broek scheuren. U moet nooit meer aan de schuldeisers van de overledene betalen, dan de waarde van de goederen die hij nalaat. In het slechtste geval, draait uw erfenis uit op een nul-operatie.. . .

.

. ..

.. . .

.

.

Meer info ? Klik hier en download ons informatieblad hieronder.