ASBEZORGING IN DE SCHELDE

INSCHATTING VAN HET RISICO OP ZELFDODING
20 mei 2018
HERVORMING VAN HET ERFRECHT
13 juni 2018

ASBEZORGING IN DE SCHELDE

Het project van de asbezorging vanaf de kade verloopt vlot

Martijn van Groningen: De Antwerpenaar heeft een band met de Schelde; men vindt het daarom positief en logisch dat de Stad Antwerpen deze mogelijkheid aanbiedt.

Sinds de decreetswijziging van oktober 2016 is het mogelijk om asbezorging in bio-afbreekbare urnen te organiseren buiten de officiële begraafplaatsen. De Stad Antwerpen laat asbezorging toe van biologisch afbreekbare urnen in de Schelde vanaf een vaste plek op de kade. Deze vaste locatie werd ingericht aan het Margueriedok, bij het loodswezen. Martijn van Groningen, afdelingschef Groen en Begraafplaatsen: “Deze site is relatief afgeschermd van het verkeer, biedt een passend kader in de nabijheid van het MAS en kan op termijn nog verder uitgebreid worden. Bijkomende voordelen van de site zijn de goede bereikbaarheid met het openbaar vervoer en de ruime keuze aan Horeca in de buurt.”

Bij de asbezorging vanaf de kade zijn er enkele praktische afspraken. Om dubbele boekingen te vermijden, is het online boeken van de bezorgingsplaats noodzakelijk. De stad voorziet daarom een boekingssysteem waarmee men vooraf vastgelegde tijdsvensters rondom hoogtij kan boeken. De uren waarop de urne te water gelaten wordt, zijn uiteraard onderhevig aan de getijden. U zal dus een tijdsvenster moeten boeken via de reserveringsmodule. Daarna ontvangt u een bevestiging met de code van het slot om de site te openen. Na de ceremonie zorgt de begrafenisondernemer ervoor dat hij de site proper achterlaat.

De stad stelt deze plek ter beschikking voor de asbezorging en zorgt ervoor dat deze site enkel door het openen van een codeslot geopend kan worden.

Voorwaarden bij het gebruik van de site zijn dat er enkel biologisch afbreekbare urnen worden gebruikt en dat er enkel losse bloemen, bloemblaadjes of organisch afbreekbaar materiaal in het water wordt geworpen. Kransen en bloemen met cellofaan of aluminiumfolie zijn dus verboden.

Sinds de opstart zijn er ongeveer 25 ceremonies gehouden. “Dat is ongeveer 1 keer per week en daarmee is het op zich al een succes,” zegt Martijn van Groningen. Dat mensen en uitvaartondernemers het systeem vlot gebruiken, bewijst volgens hem het succes. De boekingen verlopen probleemloos. Wel heeft de Stad Antwerpen de bevestigingsmail met de code aangepast zodat die code duidelijker is voor de uitvaartondernemer. Een deur die moeilijk opent, zal nog aangepast worden. Ten slotte vermeldt Martijn van Groningen een belangrijk aandachtspunt voor de uitvaartondernemer: “De hoogte tussen de wal en het waterpeil is zowat drie meter. Daardoor duurt het lang eer de urne het water raakt en kan dat op sommige nabestaanden als weinig respectvol overkomen. Het is aangewezen dat de uitvaartondernemer de mensen kort inlicht dat de urne niet heel zacht in het water zal belanden.” De Stad vraagt verder aan de begrafenisondernemers om extra aandachtig te zijn voor de veiligheid van de nabestaanden en het eigen personeel. Over orde en netheid werden geen klachten genoteerd tot nu: de stadsreiniging passeert elke dag om dat te controleren en heeft nog geen opmerkingen gemaakt.