Orgaandonatie

Wie zijn organen doneert, schenkt leven…

In België wordt de verwijdering en transplantatie van organen en weefsels geregeld door de wet van 13 juni 1986. Die staat de verwijdering van organen en weefsels na overlijden van elke Belgische of buitenlandse staatsburger toe (op voorwaarde dat de persoon sinds ten minste zes maanden in België was ingeschreven), op voorwaarde dat de overleden persoon daar bij leven geen verzet tegen heeft aangetekend en op voorwaarde dat, indien voorafgaandelijk niets is vastgelegd, de nabestaanden (ouders, partner, kinderen) zich hier ook niet tegen verzetten.

Voor de nabestaanden is het bijzonder moeilijk om zich op dat moment uit te spreken.

Het is daarom ook aan te bevelen hen deze beproeving te besparen door zelf actie te ondernemen. U kunt bij leven een formulier invullen waarmee u uw wens kenbaar maakt met betrekking tot de verwijdering en transplantatie van organen en weefsels na uw overlijden.

Het gemeentebestuur maakt uw beslissing over aan het Rijksregister. De artsen zijn verplicht dit te raadplegen bij een overlijden.

Wanneer een persoon "hersendood" wordt verklaard, kunnen organen worden uitgenomen, ongeacht de leeftijd van de persoon. Opgelet: er moet per proces-verbaal door drie artsen worden vastgesteld dat de persoon "klinisch dood" is. Deze artsen mogen niet afhankelijk zijn van het transplantatieteam of het team dat de organen of weefsels zal verwijderen.

Daarna gaan de artsen uw keuze na bij het Rijksregister.

U kunt op elk moment van uw leven terugkomen op uw beslissing en die wijzigen. Dat is volledig gratis.

Orgaandonatie is een gratis en anonieme daad die plaatsvindt met respect voor het stoffelijk overschot.